بهترین زمان برای آموزش خواندن به کودکان چه سنی است؟

نوشته شده توسط مدیر سایت
1506 بازدید
بهترین زمان برای آموزش خواندن به کودکان

آموزش خواندن به کودکان برای بسیاری از والدین یکی از بزرگ ترین لذت ها است. هیچ چیز به اندازه تماشای فرزندتان وقتیکه خودش به تنهایی اولین جملات را روان و کامل میخواند جادویی، رضایت بخش و با ‌ارزش نیست.

فرزند شما با سرعت مخصوص به خودش مهارت خواندن را یاد میگیرد و اکثر والدین میدانند که سن مشخصی برای آمادگی خواندن در همه‌ کودکان وجود ندارد. قرار نیست فهمیدن اینکه فرزندتان چه وقت آماده خواندن است یک معما باشد. والدین میتوانند به راحتی نشانه هایی از آمادگی خواندن را در فرزندشان بیابند.

پایین ترین سنی که میتوانید به فرزندتان خواندن بیاموزید چه سنی است؟

آمادگی برای خواندن با ظهور انگیزه در کودک آغاز میشود. سن یادگیری در کودکان مختلف است اما اولین و مهم ترین نشانه آمادگی خواندن در کودک شما تمایل و اشتیاقش برای یادگیری است. انگیزه جزء اصلی یادگیری خواندن است. قبل از اینکه کودکان تلاش کنند تا خواندن را یاد بگیرند، باید ابتدا مشتاق و علاقه مند به خواندن باشند.

کودکانی که آماده خواندن هستند ممکن است:

تظاهر به خواندن کنند. این نشان میدهد که فرزند شما میفهمد که خواندن یک کتاب، مجله یا نوشته های پشت جعبه کیک صبحانه اش کاری لذت بخش یا حداقل با ‌ارزش است و میخواهد امتحانش کند.

تظاهر به نوشتن کنند. فرزندتان ممکن است با مداد یا مداد شمعی «بنویسد» (که احتمالاً فقط خط خطی میکند). تشخیص این مسئله وقتی ممکن است که فرزندتان هنگام بازی کردن درکی از کاربرد کلمات نوشته شده روی کاغذ نشان میدهد.

یک نشانه خوب دیگر این است که وقتی برایشان قصه میخوانید، علاقه و اشتیاق از خود نشان داده و مشارکت میکنند. این یعنی از اینکه برایشان چیزی بخوانید حداقل برای مدت کوتاهی لذت میبرند و مکرراً مشتاق هستند و از شما میخواهند که برایشان چیزی بخوانید.

همچنین مهم است که فرزندتان قبل از اینکه اولین قدم را برای یادگیری خواندن بردارد، ابتدا مهارت های درک شنیداری را از خود نشان دهد. حواستان باشد که آیا فرزندتان توانایی بازگو کردن قصه های آشنا را به زبان خودش دارد یا آیا میتواند سوالات ساده مرتبط با قصه را جواب دهد.

کودکی که آماده خواندن است باید این را هم بداند که چطور یک کتاب را درست در دست بگیرد، آن را از راست به چپ ورق بزند و بفهمد که جملات از راست به چپ نوشته میشوند.

نشانه های رایج در آمادگی کودک شما برای یادگیری مهارت خواندن

معمولاً کودکانی که آماده هستند خواندن را یاد بگیرند به کلمات و حروف علاقه نشان میدهند. ممکن است فرزندتان حروف بزرگ را با انگشت نشان دهد و آنها را بشناسد یا حروف کوچک را تشخیص دهد و شعر حروف الفبا را بلد باشد.

یک نشانه دیگر آمادگی خواندن، آگاهی به نوشته ها است. کودک شما باید بفهمد که افراد هنگام خواندن با نگاه کردن به حروف و فکر کردن به صدایی که آن حروف دارند آنها را بیان میکنند. حتماً لازم نیست که خودش کلمات را هجی کند، اما باید کلیت ماجرا را درک کند.

همچنین، فرزندتان باید درجه ای از آگاهی آوایی داشته باشد. یک راه خوب برای تشخیص اینکه متوجه ساختار صدایی کلمات هستند یا نه این است که ببینید آیا میتواند کلمات هم قافیه ساده بسازد یا کلمه را بخش کند و صدای اول و آخر آن را تشخیص دهد یا نه.

فرزند شما بسته به درجه آمادگی خواندنش ممکن است امسال و یا سال بعد خواندن را بیاموزد. در این حین، تشویقشان کنید که لذت کتاب و خواندن را موقع قصه خواندن روزانه ببینند و بازی هایی کنید که مربوط به خواندن باشد. برای اینکه به فرزندتان نشان دهید که خواندن چقدر محشر است هیچوقت زود نیست!

آموزش آنلاین زبان انگلیسی کودکان

کودک باید در چه سنی قادر به خواندن باشد؟

یادگیری خواندن یکی از چالش برانگیزترین مهارت هایی است که یک کودک یاد میگیرد. یادگیری این مهارت شامل چندین مرحله و مهارت است. پرورش مهارت خواندن و پیشرفت در آن زمان بر است، زیرا به معنی آموختن توانایی های جدید به مغز است.

مانند بسیاری از مسائل آموزشی و پرورشی، مراحل کلیدی متفاوتی در یادگیری خواندن وجود دارد و سن خودکفایی کودکان در خواندن متفاوت است. بعضی از کودکان در چهار یا پنج سالگی شروع به خواندن میکنند، ولی اکثراً در شش یا هفت سالگی قلق کار دستشان می آید. کارهای زیادی از دست شما بر می آید تا به فرزندتان کمک کنید که وقتی آماده هستند خواندن را بیاموزند و در بهترین موقعیت قرار بگیرند.

تحقیقات نشان داده که بسیاری از مهارت های اولیه خواندن از زمان تولد تا پنج سالگی پرورش مییابند. ایجاد بنیان محکم برای توسعه زبان حیاتی است و از راه گفتگوهای سرگرم کننده‌، قصه خواندن و روخوانی با صدای بلند به دفعات زیاد حاصل میشود.

در ادامه با 7 قدم ساده که در یادگیری خواندن به فرزندتان کمک میکند آشنا میشوید.

۱. بستر

با چیزی شروع کنید که کودکتان میتواند با آن ارتباط برقرار کند، مثل اسمش. این کار کمک میکند که کودکان حروف و صداهای متناظرشان را در متن یاد بگیرند. درباره شکل حروف و صدا و حسی که دارند حرف بزنید. فرزندتان را تشویق کنید که حروف را با خمیر بازی یا حروف آهن ربایی و… بسازد. به او یاد بدهید که چطور هر حرف صدای خودش را دارد، اما وقتی در کنار هم قرار بگیرند اسم او را میسازند.

۲. خلاف ترتیب حروف الفبا

سعی کنید از اینکه از حرف «الف» شروع کنید و به ترتیب تا آخرین حرف بروید اجتناب کنید. در عوض، سعی را بر این بگذارید که حروفی را به فرزندتان آموزش دهید که میتوانند سریع با هم ترکیب شده و یک کلمه واقعی بسازند. ببینید که آیا کلمه ای هست که فقط با حروف اسم فرزندتان ساخته شود. به عنوان مثال، در شروع حروف و صداهای «م»، «آ»، «ب»، «د» و «ر» را به کودکتان معرفی کنید تا او به زودی بتواند واژه هایی همچون «مادر»، «بابا»، «با»، «آب»، «داد» و «دارد» را بخواند.

۳. حروف و صداها

با معرفی حروف کوچک شروع کنید چرا که این حروف، بیشتر متون چاپی را تشکیل میدهند. فرزندتان را تشویق کنید که حرف مورد نظر و صدایش را در متون دیگر و محیط اطرافش پیدا کند. همچنین میتوانید با سر هم کردن تصاویر و فعالیت های خاص یا شعر ساختن با کلمات و فرمول سازی در یادآوری کلمات به فرزندتان کمک کنید. این نوع فعالیت ها به پرورش آگاهی آوایی و فهم اینکه حروف کلمات را میسازند و هر حرف صدای خودش را دارد کمک میکنند.

۴. ترکیب کردن

زمانیکه فرزندتان تعداد انگشت شماری از حروف را شناخت، وقت آن است که شروع به ترکیب سازی کنید. به این ترتیب که هر حرف را هجی کنید و بعد کل کلمه را از حرف اول تا حرف آخر ترکیب کنید. برای شروع به ترکیبات ساده کلمات (صامت-صدادار-صامت) بسنده کنید. مثلاً /ت/ /و/ /پ/ وقتی با هم ترکیب شوند کلمه «توپ» را میسازند.

۵. گسترش دامنه لغات

به فرزندتان کمک کنید که دامنه لغاتش را گسترش دهد. به او حروف و صداهای جدید و در نهایت کلمات جدید معرفی کنید. فرزندتان را تشویق کنید که مهارت های نوشکفته اش را با خواندن متون ساده و عنوان ها به کار بگیرد.

۶. نوشتن

همانقدر که یاد گرفتن شکستن کلمات به صداها و حروف برای خواندن لازم است، این هم فکر خوبی است که فرزندتان را تشویق کنید صداها را دوباره کنار هم بچیند تا کلمه بسازد. این فرایند «رمزگذاری» نام دارد و در کنار خواندن مؤثر است. از او بخواهید بجای کلمات، با صدای آنها جمله بسازد. مثلاً «ت-و-پ کجاست؟» «این ت-ا-ب است» و بعد از او بخواهید که این کلمات را با مداد شمعی، حروف آهن ربایی، مداد یا ماژیک بنویسد.

۷. از او تعریف کنید

از پیشرفت فرزندتان ذوق کنید. از او تعریف کنید، جایزه بدهید و خواندن و نوشتنش را جدی بگیرید. نقاشی ها و نوشته هایشان را به دیوار یا در یخچال بزنید و بگذارید ببینند که تلاششان برای شما ارزشمند است و همانطور که در مسیر خواندن پیش میروند، به آنها تبریک بگویید.

مطالب مرتبط

دیدگاه خود را بنویسید