تصور شکست بسیار ترسناک است. کسب نمره بسیار پایین در یک امتحان، درس سختی برای کودکان است. مخصوصاً اگر آنها حداکثر تلاش خود را به کار گرفته باشند. اگرچه نمره عدم قبولی ممکن است موقتاً به اعتماد به نفس کودک آسیب بزند، اما درس ارزشمندی برای او در روند یادگیری است.
در فرآیند یادگیری، شکست امری طبیعی است. در دوران تحصیل و زندگی، شکست ها و عقب گردهایی اتفاق می افتند که فرصتی برای عملکرد بهتر در دفعات بعدی را فراهم میسازند.
شکست خوردن اشکالی ندارد
شکست بخشی از یادگیری است. اگرچه تصور شکست ممکن است ترسناک باشد، اما به کودک کمک میکند تا مهارت های یادگیری خود را پرورش دهد و اراده و عزت نفس خود را تقویت کند. شکست فرصتی برای رشد است.
هر چند هیچ کودکی نمیخواهد نمره بدی کسب کند، اما مهارت هایی که او در یک امتحان استفاده میکند، در طولانی مدت بسیار مهم تر از نتیجه امتحان هستند.
پیگیری و تلاش مستمر عادت هایی هستند که به کودکان کمک میکنند تا از شکست های خود درس بگیرند و به مسیر خود ادامه دهند.
ترس از شکست ممکن است مانع حضور کودک در محیط درس شود. اما به جای تسلیم شدن پس از هر نمره پایین، کودک باید شکست خود را به عنوان چالشی برای عملکرد بهتر در دفعات آتی بپذیرد.
دانستن اینکه شکست خوردن اشکالی ندارد و شکست بخشی طبیعی از روند یادگیری است به کودکان کمک میکند تا درس های مهمی درباره تداوم، اراده و تلاش بگیرند.
تمرکز کردن بر روی تلاش
زمانیکه والدین و معلمان به جای تمرکز بر نمرات کودکان به تلاش آنها توجه میکنند، این امر به کودک کمک میکند تا بهتر از پس موانع احتمالی که در آینده ممکن است با آن روبرو شود، برآید.
علی رغم موانع و چالش ها، تلاش کردن باعث افزایش اعتماد به نفس میشود و عزت نفس سالم و گرایش های یادگیری بهتری را به همراه دارد.
به قول جک پِن: “یکی از رازهای زندگی، ساختن پله های مستحکم از سنگ ریزه های لغزنده است.”
شکست پایان راه نیست
تحت فشار قرار دادن کودک برای بی عیب و نقص بودن ممکن است به اعتماد به نفس او آسیب جبران ناپذیری بزند. وظیفه والدین این است که به فرآیند یادگیری نگرشی مثبت داشته و قبول کنند که شکست بخش طبیعی از روند یادگیری است.
نکات کلیدی که باید به خاطر داشته باشید:
- شکست بخش طبیعی یادگیری است
- به کودک خود یاد بدهید تا چالش ها را بپذیرد
- اشتباهات کودکتان را به یک فرصت و درس تبدیل کنید
- به جای نتیجه، به تلاش توجه کنید
اگر شما تجربه ای در این زمینه دارید، حتماً در قسمت نظرات این صفحه با والدین دیگر در میان بگذارید.