بسیاری از کودکان با پیدا کردن اعتماد به نفس نسبت به توانایی های خود دست و پنجه نرم میکنند. دروس جدید و امتحان های مداوم اعتماد به نفس داشتن را برای کودکان چالش برانگیز و دشوار میسازد.
هر انسانی گاهی اوقات دچار شک و تردید میشود. اما دوره های طولانی عدم اعتماد به نفس میتواند مانع موفقیت کودک در مدرسه شود.
چیزی که شناسایی کودکان با اعتماد به نفس پایین را دشوار میکند این است که آنها اغلب این احساس خود را بیان نمیکنند. بسیاری از کودکان این احساسات را پنهان کرده و سعی میکنند خودشان با این مشکل کنار بیایند. خوشبختانه علائم بارزی وجود دارد که والدین میتوانند به آنها توجه کنند و همچنین راه های زیادی که میتوانند به کمک آنها اعتماد به نفس فرزند خود را از نو بسازند!
در ادامه 4 نشانه اصلی از دست رفتن اعتماد به نفس فرزندتان و همچنین تدابیری برای تقویت کردن اعتماد به نفس در کودکان را خواهید خواند.
علائم گویایی که نشان میدهند فرزند شما با کمبود اعتماد به نفس مواجه است:
1. عدم برنامه ریزی و هدف نداشتن برای آینده
اگر فرزند شما نسبت به برنامه های تحصیلی بی علاقه یا بی تفاوت به نظر میرسد، این احتمالاً بدان معناست که او اعتماد به نفس خود را نسبت به موفقیت در آینده از دست داده است. فرزند شما ممکن است علاقه کمی به کسب نمره های بالا نشان دهد یا برای درس هایش هیجانی نداشته باشد.
راه کمک:
با فرزندتان راجع به پیشرفتش صحبت کنید. اطمینان حاصل کنید که او میداند کاملاً توانایی رسیدن به چیزهای بزرگ و موفقیت در مدرسه را دارد، تنها کاری که باید انجام دهد برنامه ریزی و تلاش است.
به فرزندتان کمک کنید تا اهداف دست یافتنی به وجود آورد. زمانی که فرزندتان به این اهداف برسد، انگیزه بیشتری برای هدف گذاری های بیشتر و دیدن استعدادهایش پیدا میکند. برنامه ریزی برای آینده و برنامه داشتن برای رسیدن به آن، باعث اعتماد به نفس بیشتر فرزندتان در کلاس خواهد شد.
2. شکایت از “بچههای باهوش و زرنگ”
اگر حس میکنید فرزندتان نسبت به هم کلاسی هایش حسادت میکند و راجع به این صحبت میکند که آنها به راحتی نمره های خوب میگیرند، اعتماد به نفس او ممکن است پایین باشد. وقتی کودکان و دانش آموزان از اعتماد به نفس پایین رنج میبرند، به مقایسه خود با دیگران روی می آورند و به آنهایی که فکر میکنند موفق تر هستند حسادت میکنند.
اگر متوجه شدید که فرزندتان دانش آموز دیگری را “بچه زرنگ” خطاب میکند، این بدان معناست که فرزندتان خودش را یکی از آنها (بچه های زرنگ) نمیداند. این احساسات قابل درک بوده اما کاملاً نادرست است. فرزند شما فقط به اعتماد به نفس لازم برای دیدن آن نیاز دارد!
راه کمک:
هر کودک با دیگری متفاوت است. مقایسه کاری بیهوده است، زیرا هر کودک مسیر یادگیری خودش را دارد. زمانی که فرزند شما صرف مقایسه خود با دیگران میکند میتواند صرف کار کردن روی اعتماد به نفس وی شود! درس هایی که فرزندتان در طول سالهای گذشته یاد گرفته است را مرور کنید و با مطالب درسی فعلیش مقایسه کنید. این روش به او نشان خواهد داد که چقدر پیشرفت کرده است. این کار همچنین به خاطر مطالب درسی پیشرفته ای که در حال یادگیری آنهاست در او غروری ایجاد میکند و در نهایت اعتماد به نفس او را در درس خواندن و مدرسه تقویت میکند.
3. حالت دفاعی گرفتن یا بدرفتاری کردن
دفعه بعدی که از فرزندتان راجع به درس هایش یا مدرسه میپرسید، به واکنش او دقت کنید. اگر با حالت عصبی یا دفاعی پاسخ داد، ممکن است نتیجه کمبود اعتماد به نفس او نسبت به توانایی هایش باشد. یک مثال رایج از کودکی که در این شرایط است، پنهان کردن نمره هایش و ناراحت شدن در صورت دیدن شماست. مثالی دیگر این است که اگر از او راجع به مدرسه بپرسید از شما میخواهد که تنهایش بگذارید.
راه کمک:
با فرزندتان صحبتی جدی راجع به کارهایش داشته باشید و بگذارید بداند که کمک خواستن عیب نیست. اطمینان حاصل کنید که میداند تنها نیست و قدم هایی برای تقویت اعتماد به نفس او باید برداشته شود. وقتیکه فرزندتان آماده دریافت کمک و برنامه ریزی شد، اعتماد به نفس او نسبت به توانایی هایش افزایش مییابد.
4. نیاز مداوم به تأیید شدن
کودکانی که کمبود اعتماد به نفس دارند، اغلب به دنبال تأیید شدن از طرف دیگران هستند. آنها نیاز دارند که دیگران به طور مداوم به آنها بگویند که قدرتمند هستند و همچنین اهمیت زیادی به دید دیگران نسبت به خودشان میدهند. اگر فرزندتان مدام از شما میپرسد “به نظرت من باهوش هستم؟” یا “نمیدونم میتونم این تمرین رو انجام بدم یا نه، به نظر تو میتونم؟” این بدان معناست که فرزندتان امیدوار است شما بتوانید به او اطمینان بدهید و تأییدش کنید.
راه کمک:
به فرزندتان کمک کنید تکالیف بزرگ را به بخش های کوچکتر تقسیم کند تا خیلی سخت به نظر نرسند. تکمیل تکالیف کوچک اعتماد به نفس ایجاد میکند. زمانیکه کودکان خودشان شروع به برنامه ریزی برای انجام پروژه ها کنند، این توانایی را پیدا میکنند که با اعتماد به نفس بیشتری حجم بالایی از کارها و تکالیف را انجام دهند.
فعالیتهای فوق برنامه راه عالی دیگری برای افزایش اعتماد به نفس دانشآموزان است. فعالیت های ورزشی، کلاس های هنری و کارهای گروهی اعتماد به نفس کودکان را به طرز چشمگیری بالا میبرد. این اعتماد به نفس به همه جنبه های زندگی از جمله درس خواندن و مدرسه راه پیدا میکند. از فرزندتان بپرسید به چه چیزی علاقه مند است و او را در کلاسی مرتبط ثبت نام کنید!